Mitovi o holesterolu – ili kako švedski stručnjaci tumače „brojke na papiru“


Holesterol se transportuje putem krvi kako bi došao do ćelija kojima je potreban. Ovaj transport se odvija u određenim „paketima“ koji se nazivaju lipoproteini: VLDL (u nalazima se naziva trigliceridi), LDL i HDL. Ukupna vrednost ovih paketa daje ono što se naziva „ukupan“ holesterol.

Evo kako prema švedskom lekaru dr Enfeltu (Andreas Eenfeldt) možemo sami protumačiti svoje nalaze holesterola:

  1. Trigliceridi: niska vrednost je dobra (ispod 1,7 jedinica). Nivo iznad 1,7 je znak metaboličkog sindroma i znači povišen rizik za srčane bolesti. Visoka vrednost obično zavisi od preteranog unosa ugljenih hidrata. Trigliceridi ne dolaze od masnoćakoje jedemo, već nastaju u jetri od šećera koji nije iskorišćen za energiju. Izvor ovog šećera je sva hrana bogata ugljenim hidratima, naročito šećer i belo brašno. Većina ljudi koji se hrane prema načelima ishrane s manje ugljenih hidrata imaju nižu vrednost triglicerida.
  2. Dobar holesterol, HDL: visoka vrednost je dobra jer ovo je dobar, zaštitni holesterol. Niske vrednosti pokazuju rizik od srčanih bolesti. Nivo ispod 1,0 (muškarci) i ispod 1,3 (žene) pokazatelj je metaboličkog sindromaUnos zasićenih masnoća podiže HDL, unos ugljenih hidrata ga snižava. Većina onih koji se hrane po načelima ishrane s manje ugljenih hidrata imaju visoke vrednosti HDL-a.
  3. Loš holesterol, LDL: preporučuje se vrednost ispod 3,0 jedinice, ali ovo nije tako jednostavno proceniti budući da postoje LDL čestice raznih veličinagde su male guste čestice opasne, a velike prozračne nisu.Niska vrednost triglicerida i visoka vrednost HDL-a, što je oboje dobro, ukazuju da su LDL čestice velike i prozračne i u tom slučaju veća vrednost LDL-a ne predstavlja rizik. Međutim, visoka vrednost triglicerida i niska HDL vrednost ukazuju na to da su LDL čestice male i opasne, da lako oksidiraju pa je u tom slučaju visoki LDL – loš.

 

Potrebno je posmatrati odnos Ukupni holesterol / “Dobar” holesterol jer ovaj odnos govori puno više nego vrednost ukupnog holesterola (svakako je važno pogledati i krvni pritisak). Kada je zaštitni HDL holesterol visok, tada će i ukupna vrednost biti viša, što je u tom slučaju samo dobro. Ako je odnos ukupnog holesterola i HDL ispod 6 – to je dobro, ispod 5 – još bolje, a ispod 4 – odlično.

 

PRIMER: ako je ukupni holesterol 8, a HDL je 2 –  odnos je 8:2 = 4, što je odlično. No ako je ukupni holesterol 8, a HDL samo 1, tada je odnos 8:1 = 8, što je loše.

Još jednom da utvrdimo najvažnije, a to je kako masti i šećer utiču na holesterol?

  • Velike, prozračne, neopasne LDLčestice i zaštitni HDL povećavaju se od zasićenih masti u ishrani.
  • Male guste opasne LDLčestice i trigliceridi koji su opasni, povećavaju se od ugljenih hidrata u ishrani.

 

Dakle, vrednost ukupnog holesterola ne pokazuje baš ništa, a ipak većina lekara već kod blago povišenog ukupnog holesterola „pacijentima“ preporučuje ishranu s manje zasićenih masnoća koja podrazumeva više ugljenih hidrata.

Ovakva ishrana može dovesti do smanjenja dobrih LDL čestica, smanjenja zaštitnog HDL-a i povećanja štetnih triglicerida, što sve skupa može pokazati niži ukupni holesterol, a da to u stvari znači povećan rizik za srčane bolesti. Ovo je poznato među naučnicima koji se bave pitanjima holesterola, ali su službene prehrambene preporuke ipak potpuno obrnute – savetuje nam se da jedemo manje masnoće i više ugljenih hidrata. Često se govori o kvalitetu masnoće pa čujemo da postoje one „dobre“ i one „loše“. Sigurno ste čuli da su biljna ulja zdrava, a masnoće životinjskog porekla štetne? Zapravo je obrnuto. 


Izvor: Maja Petrović, vitkugurman.com https://vitkigurman.com/holesterol-lchf-dijeta/

Tekst je autorski i pisan od strane naše brend ambasadorke Maje Petrović, renomirane blogerke i autorke iz oblasti ishrane i nutricionizma.

Za više detalja i pitanja, dostupne su vam Majine društvene mreže: Facebook i Instagram.

Za više inspiracije, saveta i recepata, posetite Majin zvaničan sajt: www.vitkigurman.com


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.