Žene i tegovi, na koji način je ovo dobitna kombinacija?


Kad kažemo fizički izgled i lepota, prvo što nam padne na pamet su pripadnice ženskog pola, jer su ipak one zaista lepši pol. Jedan od mitova koji je prisutan i dan-danas, koji vlada kod žena jeste tvrdnja trening sa tegovima će učiniti da dobijem mišiće kao muškarac. U nastavku ćemo vam približiti momenat kako žene percipiraju mišićnu masu i šta ih sprečava da dosegnu definisan cilj u vežbanju.

 

Žene bi zaista trebalo da treniraju kao muškarci

 

Muškarci i žene imaju istu korist od istog tipa treninga. Postoje sličnosti između pravljenja programa za muškaraca i žena. Postoji uvreženo mišljenje da postoji podela između muških i ženskih vežbi, odnosno da je za muški pol rezervisano samo dizanje tegova, a da žene svoj trening treba da baziraju na trakama, vožnji bicikla i oblikovanju guze. Pecepcija vežbača kao i fitnes trendovi su promenljivi, pa tako se i menjaju navike ljudi. Oblikovanje kao takvo je moguće jedino ako postoji mišić koji će se oblikovati, a da bi se on izgradio neophodni su volja i rad. Tek onda kada se on izgradi, staruje se sa skidanjem viška masnih naslaga i njegovim oblikovanjem. Momenat da muškarci imaju ’’nabildovane’’, a žene ’’oblikovane’’ mišiće je zapravo netačan. Mišići su mišići, bez ikakvog detaljnijeg objašnjenja.

Postoje samo tipovi treninga koji su efektivni i oni koji nisu.

 

Kako žene da izgrade mišićnu masu?

 

Ovde se polazi od one teze (koja je tačna u 99% posto slučajeva), a to je da se većina žena plaši (u pitanju je iracionalan strah) da ne budu nabildovani kao muškarci.

Ovom strahu prethodi nekoliko razloga:

– retko koja žena ima pozitivne rezultate od dizanja tegova;

– žene samo gube vreme koje provode po teretanama;

– žene u teretani ne podignu ništa teže od roze tega od 1.5kg;

– žene ne rade sa slobodnim tegovima i ne rade osnovne vežbe;

– žene rade bezbroj bespotrebnih ponavljanja;

– žene nikad neće napraviti “progresivni overload”.

Međutim, glavni razlog se krije u testosteronu. Ovaj muški hormon u većoj količini proizvode muškarci nego žene i on svakako igra glavnu ulogu u tome koliko osoba može da nosi mišićne mase. Žene nemaju fiziološke predispozicije kao muškarci da budu nabildovane.

Za jednog muškarca koji radi sve kako treba u pravim uslovima, prosečni dobitak mišića je oko 100 do 200 grama mišića nedeljno (i ovo je disktutabilno jer postoji mnogo faktora), a za žene, upola manje. Mišići se (bez obzira na pol) grade na osnovnim vežbama, pravilnim, ali manjim brojem ponavljanja. I naravno – bitni su volja i neodustajanje.


Apsolutnom posvećenošću i motivacijom, sve greške se mogu prevideti i ispraviti. Kvalitetne vežbe za ruke mogu vam pokazati i treneri The Classic Gym u Novom Sadu – jedinstvenog mesta koji pruža dobrodošlicu svim profesionalcima i rekreativcima. U zavisnosti od godina, pola, volje i stanja kondicije, ljubazno i profesionalno osoblje ovog objekta će vam u pomoći u realizaciji vaših zacrtanih ciljeva.

Tekst je autorskog karaktera, preuzet sa bloga o ishrani, treninzima i suplementaciji Ogistra Nutrition, a uz pomoć autora Stevana Čerubdžića.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.