Kako da bezbedno vežbamo i jačamo imunitet u doba korone?


Vežbanje je važan deo prevencije bolesti i održavanja dobrog, kako fizičkog tako i psihičkog zdravlja. Studije pokazuju da putem redovne fizičke aktivnosti jačamo prirodnu odbranu tela od bolesti jer se metabolizam ubrzava, ćelije rastu i oslobađaju se toksina.

Međutim, vežbanje nas ne čini samo zdravima. Ono predstavlja, za mnoge ljude, i deo svakodnevne rutine, pa čini da se ljudi osećaju bolje. FitPass članarina se pokazala kao odlična stvar upravo iz tog razloga jer nudi apsolutnu slobodu treniranja bilo gde, bilo kad i bilo šta – u našem sistemu je čak 60 sportskih disciplina.

Pored instrukcija koje dobijamo od medija svakodnevno, a koje se odnose na higijenu kako bi se zaštitili i sprečili dalje širenje virusa šta jos možemo da uradimo? Higijena nije samo pranje ruku, higijena je i način ishrane, kao i redovno vežbanje. Veliku ulogu u ovom trenutku igra vaš imuni sistem. Nemamo svi isti, neko mora da pazi više neko manje.

A to ćete uraditi tako što ćete voditi računa o ishrani. Bilo bi dobro da jedite meso, dosta voća (bolje celo voće nego samo sok) i povrća. Ne zato što to doktori govore po difoltu već zato sto su vlakna jako bitna za vaš imuni sistem. Dobar deo vašeg zdravlja od crevne flore zavisi.

Trening treba biti ‘doziran’ u skladu sa vašom energijom tog dana, raspoloženjem i slično. Trening je vid stresa i tako i utiče na telo. Nakon i tokom treninga telo je izloženo stresu, pa će se braniti od toga i trigerovati imuni sistem. Ako preterate sa treningom on može pasti, al’ isto tako može nakon odmora posle istog, skočiti u nebesa i zaštiti vas.


Opšte preporuke prilikom odlaska u teretanu:

– Nipošto ne dodirujte lice rukama

– Koristite peškir gde god je moguće prilikom upotrebe sprava

– Poštujte prostornu distancu od 2 metra i u teretani

– Nije neophodno nositi rukavice u teretani jer se virus ne prenosi putem kože sem ukoliko su vam neophodne da vas podsete da ne dodirujete lice, šta, podvlačimo, nikako ne smete raditi

– Perite ruke pre i posle treniranja. Najbolje bi bilo da uvek u svojoj sportskoj torbi nosite sredstvo za dezinfekciju

– Nakon treniranja (i pranja ruku), koristite papirnu maramicu kako ne biste direktno uhvatili kvake prilikom izlaska

– Konsultujte osoblje koje je upoznato sa svim restrikcijama i preporukama koje se tiču opšteg zdravlja i konkretnih pravila u tom objektu

– Probajte da izbegavate periode kad je najveća gužva u teretani. Vežbajte rano ujutru ili u sredini dana kada je u prostoru manje vežbača

– Ukoliko spadate u rizičnu grupu, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom pre odlaska u teretanu

– Kada ispoštujete sve ove preporuke, možete uživati u bezbednom vežbanju kao i u svojoj odluci da se vratite aktivnom načinu života.


Dobra stvar je što nam dolazi lepše vreme, pa jedan termin nedeljno u teretani možete zameniti aktivnošću napolju kao što je brzo hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. Boravak napolju je odlična povremena supstitucija za kardio trening. Takođe, otvaraju se bazeni, pa u narednom periodu možete jedan trening nedeljno odraditi i u vodi.

Sve dok se pridržavamo preporuka i pazimo na sebe i druge, možemo nastaviti sa vežbanjem i održavati formu kao i svoje psihofizičko zdravlje. Sve nove informacije i preporuke čitajte na FitPass blogu.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.