Zašto je plivanje idealna fizička aktivnost?


Svi već znamo da stručnjaci preporučuju odraslima 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Sa dolaskom lepog vremena, te minute možete provesti u vodi jer plivanje je odličan način za rad svih mišića kao i kardiovaskularnog sistema. Sat vremena plivanja sagoreva skoro istu količinu kalorija kao sat trčanja, a pri tom ne vrši pritisak na zglobove i kosti.

 

1. Jedna od najvažnijih stvari kod plivanja je što upošljava celo telo, od glave do pete:

  • Povećava broj otkucaja srca bez opterećenja tela
  • Tonira mišiće
  • Gradi snagu
  • Povećava izdržljivost

2. Plivanjem aktiviramo, kako sve grupe mišića s jedne, tako i ceo naš kardiovaskularni sistem s druge strane. Jačamo srce i pluća, snižavamo pritisak i nivo šećera u krvi.

3. Pogoduje ljudima sa povredama, artritisom, kao terapija za smanjenje bolova u mišićima i zglobovima…

4. Dobra opcija za asmatičare zbog vlage primarno u zatvorenim bazenima. Zadržavanje daha kod plivanja i ronjenja može povećati kapacitet pluća.

5. Sagoreva kalorije

6. Poboljšava san i podiže raspoloženje 

7. Smanjuje stres

8. Plivanje je blagotvorna aktivnost tokom trudnoće s tim što neke trudnice ako imaju komplikacije moraju se unapred posavetovati sa svojim lekarom.

9. dealno za decu jer se ne smatra obaveznim vežbanjem koliko zabavnom aktivnošću u vodi

10. Plivanje je pristupačnije od mnogih drugih sportova


Dakle, plivanje samo po sebi je dosta korisno, a stilovima možete afektirati razne grupe mišića i izbegavati dodatne povrede ukoliko imate problema sa zglobovima:

 

Prsno:

Najveći broj ljudi pliva upravo prsno jer je ovaj stil opuštajuć i nije previše zahtevan. Međutim, kad plivamo prsno, telo se izvija i leđa dolaze u položaj ekstenzije – gornji deo leđa se podiže, a takođe i donji. Iz tog razloga prsni stil plivanja se ne preporučuje ljudima koji imaju problem sa pršljenovima i diskovima jer se dodatno opterećuje lumbalni deo kičmenog stuba, kao i vratni pršljenovi ukoliko ga nepravilno izvodimo.

Ukoliko nemate problema sa kičmom, prsni stil je idealan za početnike, kao i za ljude koji žele da smanje kilažu.

 

Leđno:

Leđno plivanje se upravo preporučuje ljudima koji imaju problema sa kičmom jer ovaj stil ne opterećuje pršljenove, a aktivira leđa i ramena koji doprinose pravilnom držanju. Kod povreda kolena preporučuje se takođe ovaj stil, kao i kraul.

 

Kraul:

Kraul ili slobodan stil ujedno je i najbrži. Položaj zglobova kod kraula je sličan položaju kad hodamo, tako da se preporučuje za oporavak kolena ili kukova.

Ova tehnika zahteva nešto veću kondiciju, ali kako ne bi dolazilo do preopterećenja, na početku je najbitnije naučiti pravilnu tehniku disanja. Udah bi trebalo da bude kratak i snažan, a zatim izdah pod vodom nešto duži kako bi se što efektnije eliminisao ugljen-dioksid.

 

Delfin:

 

Najatraktivniji i najzahtevniji stil, delfin podrazumeva veću snagu ramena, leđa i nogu. Najbrži stil posle kraula, jednom kad se savlada – donosi veliku snagu i stepen kondicije.

 

 

Potražite najbliža plivališta u FitPass ponudi i iskoristite lepo vreme na pravi način.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.