Sedam sigurnih, efikasnih prirodnih antibiotika


Određene prirodne supstance imaju antibakterijska svojstva, ali koje od njih su zapravo bezbedni za upotrebu, i kada ih treba koristiti?

Antibiotici koje dobijamo na recept, poput penicilina i sličnih, nam pomažu u oporavku od teških bolesti i stanja još od četrdesetih godina prošlog veka.

Međutim, mnogi se takođe okreću i prirodnim antibioticima za lečenje.

Kada je reč o prirodnim antibioticima, naučnici još uvek nemaju jasnu sliku o njihovom dejstvu u lečenju, i ako ih ljudi koriste kao lekove već nekoliko vekova unazad.

Iz tog razloga naučnici pokreću razne studije i istraživanja, gde neke od njih pokazuju obećavajuće rezultate kada su u pitanju prirodni lekovi.

Uz stalni porast bakterija otpornih na lekove, prilikom razvoja novih lekova, naučnici se sve češće okreću prirodnim izvorima.

 

Ovo su sedam prirodnih antibiotika: 

 

  1. Beli luk

     

Kulture širom sveta odavno su prepoznale beli luk zbog njegovih preventivnih i lekovitih moći.

Istraživanje je otkrilo da beli luk može biti efikasan lek protiv mnogih oblika bakterija, uključujući salmonelu i Escherichia coli (E. coli). Beli luk je korišćen čak protiv tuberkuloze kada postane otporna na većinu lekova.

 

  1. Med

     

Od vremena Aristotela, med se koristi kao mast koja pomaže ranama da zarastu i spreči ili pomogne u povlačenju infekcije.

Zdravstveni radnici danas smatraju da je koristan u lečenju hroničnih rana, opekotina, čireva i kožnih graftova. Na primer, rezultati studija pokazuju da prelivi od meda mogu pomoći u zarastanju rana.

Antibakterijska dejstva meda obično se pripisuju njegovom sadržaju vodonik peroksida.

Dokazano je studijom slučaja iz 2016. da određene vrste meda inhibiraju oko 60 vrsta bakterija, kao i da med uspešno leči rane zaražene stafilokoknim aureusom rezistentnim na meticilin (MRSA).

 

  1. Đumbir

     

Naučna zajednica takođe prepoznaje đumbir kao prirodni antibiotik. Nekoliko studija, uključujući i jednu objavljenu 2017. godine, koja je pokazala sposobnost đumbira da se bori protiv mnogih sojeva bakterija.

Istraživači takođe istražuju moć đumbira u borbi protiv morske bolesti i mučnine i snižavanja nivoa šećera u krvi.

 

  1. Ehinacea

     

Severnoamerički Indijanci, ali i mnogi koji praktikuju tradicionlanu medicinu koriste ehinaceu stotinama godina za lečenje infekcija i rana. Naučnici sada počinju da razumeju i zašto.

Studija objavljena u Žurnalu Biomedicine i Biotehnologije potvrđuje da ekstrakt Echinacea purpurea može da ubije mnogo različitih vrsta bakterija, uključujući Streptococcus piogenes (S. piogenes).

Ehinacea se takođe može boriti protiv upale povezane sa bakterijskom infekcijom. Dostupna je za kupovinu u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

 

  1. Zlatni tuljan ili kanadska žutika

     

Zlatni tuljan ili kanadska žutika se obično koristi u čaju ili kapsulama za lečenje respiratornih i probavnih tegoba. Međutim, može se boriti i protiv bakterijske dijareje i infekcija mokraćnih puteva.

Pored toga, rezultati nedavne studije podržavaju upotrebu kanadske žutike za lečenje kožnih infekcija. U laboratoriji su korišćeni ekstrakti kanadske žutike da spreče Meticilin rezistentni stafilokokus aureus da ošteti tkivo.

Osoba koja uzima lekove na recept treba da se posavetuje sa lekarom pre nego što uzme kanadsku žutiku, jer ovaj dodatak može izazvati smetnje.

Kanadska žutika takođe sadrži berberin, važnu komponentu prirodnih antibiotika. Ovaj alkaloid nije bezbedan za novorođene bebe ili žene koje su trudne ili doje.

Kapsule kanadske žutike su dostupne su za kupovinu u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

 

  1. Karanfilić

     

Karanfilić se tradicionalno koristi u stomatološkim procedurama. Istraživanja sada otkrivaju da ekstrakt vode iz karanfilića može biti efikasan protiv mnogih različitih vrsta bakterija.

 

 

 

  1. Origano

     

Neki veruju da origano pojačava imuni sistem i deluje kao antioksidans. Može imati protivupalna svojstva.

Dok naučnici još uvek nisu ovo potvrdili,  istraživanja pokazuju da je origano jedan od efikasnijih prirodnih antibiotika, posebno kada se on pretvara u ulje.

 

 

Rizici na koje treba obratiti pažnju kada je reč o prirodnim antibioticima

 

Samo zato što je nešto označeno prirodnim, nije nužno i bezbedno.

Količine i koncentracije aktivnih sastojaka variraju kod proizvođača suplementa. Potrebno je da pažljivo čitamo etikete na poleđini proizvoda. Takođe treba da obavestimo svog lekara ukoliko planiramo da uzmemo neke od ovih dodataka.

Dok je kuvani beli luk obično bezbedno konzumirati, istraživanja pokazuju da uzimanje koncentrovanog belog luka može povećati rizik od krvarenja. Ovo može biti opasno za ljude koji se suočavaju sa operacijama ili uzimaju sredstvo za razređivanje krvi.

Koncentrati belog luka, mogu da smanje i korisnost lekova protiv HIV-a.

Određene proizvode treba izbegavati, uključujući koloidno srebro. Ova supstanca se sastoji od mikroskopskih komada srebra suspendovani u vodi.

Uzimanje dodataka koloidnog srebra može ometati efikasnost antibiotika i lekova koji se na primer koriste za lečenje neaktivne štitne žlezde.

Srebro se takođe može nakupljati u telu i pretvoriti kožu u plavkasto-sivu. Ovo se stanje naziva argirija i trajno je kod većine ljudi.

 

 

Zbog mogućih komplikacija, kao i zbog novonastale situacije u kojoj smo se zatekli, sa aktuelnim korona virusom, dobro je uključiti i prirodne antibiotike, naravno uz konsultaciju lekara, kao i pravilne doze. Neke od navedenih prirodnih materija, su odlični u svakodnevnoj upotrebi, kako bismo ojačali svoj imunitet. O imunitetu smo pisali u prethodnim tekstovima, kao i zašto je važno da ga ojačamo.

Dodatno, ono što je jako bitno jeste da vodimo računa o propisanim merama, kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih.

 

Jedan od načina kako možete ojačati svoj imunitet je definitivno treningom. FitPass članarina vam omogućava treniranje u preko 650 objekata širom Srbije.

 

 

Izvor: MedicalNewsToday

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.