Septembarski BACK 2 GYM: Kako da prevarimo mozak da želi da ide u teretanu?


Ušli smo u novi mesec ali ovaj put je to mesec novih početaka, mesec u kojem se menja godišnje doba, kada se započinju nove obaveze, navike i kada se neke nove aktivnosti vraćaju u rutinu. Iako situacija nije na zavidnom nivou, na nama je da što više mogućnosti i prilika iskoristimo kako bismo koliko-toliko zadržali redovan i normalan život.

Prvi u mesecu je idealan za nove početke i nove odluke. Koliko smo samo puta čuli “počinjem od prvog da učim/treniram/sa režimom ishrane”?

Danas je taj dan, danas ćemo da se pokrenemo i konačno izgubimo tih par kilograma viška zbog kojih nam manjka samopouzdanja. Danas ćemo krenemo sa vežbama za posturu kičme, pa nas neće više boleti vratni ili lumbalni deo od dugog sedenja na poslu. Danas ćemo popiti više vode nego inače i preskočiti tu picu uveče, pa ćemo već sutra biti energičniji i raspoloženiji.

Koliko god želimo da pojačamo formu i dovedemo mišiće do izražaja, nakon dugog dana najčešće se odlučujemo za brzu hranu ispred televizora i možda neku čašiću alkoholnog pića. Prikupljanje motivacije za odlazak u teretanu i znojenje čini se dodatnim poslom, međutim ukoliko počnemo na pravi način da razmišljamo, sve je moguće. Takođe, bitno je nazivati stvari pravim imenom, pa ponekad i priznati sebi da smo lenji, ali dobra stvar je u tome što nismo sami u tom osećaju. Melinda Nici, sportski psiholog, detektuje veliki broj zaposlenih ljudi kojima je određivanje vremena za teretanu Ahilova peta, pa daje savete kako da obesmislimo naše izgovore i zapravo se dovedemo u stanje da želimo da idemo u teretanu.

Zavoli ono što radiš

Nema smisla pratiti svoj plan vežbanja ukoliko ga mrzimo, pa je bolje da izdvojimo malo vremena za dubinsku potragu u sebi šta od fizičkih aktivnosti nam najviše i godi. Nakon toga ćemo voleti osećaj koji u nama izaziva vežbanje na određeni način, a nevežbanje će izazivati loše emocije, pa motivacija postaje vrlo jednostavna i lako dostižna. Kada budemo uživali u fizičkoj aktivnosti vrlo lako će nam se roditi osećaj da treba da je i ponavljamo.

Budi realan

Postavljanje nedostižnih ciljeva za kratak rok je recept za neuspeh. Bitno je da budemo realni, pa makar to značilo i produženje vremenskog perioda za postizanje tog konkretnog cilja. Ukoliko ste početnik i odredite vreme vežbanja od 45 minuta pet dana u nedelji, velike su šanse da to nećete ispuniti i da ćete onda sve to shvatiti kao neuspeh i izgubiti motivaciju. Počnite manje, pa izazivajte sebe i povećavajte – što vreme, što kilažu – svake nedelje.

Budi dosledan

Svi znamo da je doslednost ključna, ali da li ste znali da je ona kod fizičke aktivnosti potvrđena tek kad prođe treća nedelja? Jednom kad uđete u rutinu, pridržavaćete se. Ovih prvih tri nedelja je ključno ( ? ) i ukoliko se pridržavate rasporeda i vežbate uvek u isto vreme, stvorićete naviku.

Od vežbanja napravi druženje

Zabavne aktivnosti koje troše kalorije i podižu formu mogu se lako pretvoriti u druženje sa najboljom drugaricom ili kvalitetno potrošeno vreme sa voljenom osobom. Na taj način “ubijate dve muve jednim udarcem” i radite nešto korisno za sebe.

Nagradi sebe

Napravite spisak nagrada. Na primer ukoliko postoji serija koju volite da gledate, napravite sistem u kom nakon svakog uspešnog treninga pogledate jednu epizodu. Ili častite sebe masažom ili tretmanom lica kad ispunite pet treninga nedeljno. 


I za kraj, FitPass vam stoji na raspolaganju za sve promene i izmene u načinu treniranja, počevši od disciplina, pa do lokacije samih sportskih objekata, kako biste u svakom trenutku mogli da utvrdite rutinu i istrajete u dobroj i zdravoj navici. 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.