Kako da dodatno aktiviramo našu svakodnevnicu?


Iako nam je raspored gust i nemamo puno vremena ni za odmor, a kamoli za aktivnosti, možemo redovno praktikovati ovih par saveta u tekstu ispod kako bismo bili zdraviji i aktivniji.

 

Istezanje

 

Ubrzava protok krvi, povećava raspon pokreta i smanjuje rizik od povreda. Možete se istezati bilo gde, pa čak i za radnim stolom. Vodite računa da ne napregnete mišiće i ligamente do nivoa ozbiljnog bola.

 

Pravilo 1 kilometra

 

Razmislite koja su to mesta gde idete kolima a nalaze se na kilometar udaljenosti. Kada razmislite o tome koliko je potrebno da sipate gorivo, da upalite automobil, da prođete kroz gužvu i sve semafore i da nađete parking mesto, možda bi za isto vreme mogli stići i pešice. U gustom saobraćaju, šetnja će vas čak i brže dovesti do željene destinacije.

 

Naprezanje mišića

 

Zatežite mišiće na 3 do 10 sekundi, pa ponovite 4 puta. Ovo možete raditi dok ste na poslu i važi za sve grupe mišića. Ove vežbe takođe snižavaju krvni pritisak.

 

Džogirajte sa kolicima i bebom

 

Nemojte dozvoliti da budete zarobljeni u kući sa detetom. Povedite ga sa sobom u lagano trčanje ili brzo hodanje. Detetu će to biti avantura, a vi ćete biti aktivni u prirodi.

 

 

 

Povodac i šetnja

 

Vaš pas nije jedini kome je potrebna svakodnevna šetnja, međutim ta činjenica vas može naterati da se aktivirate malo više. Ukoliko želite da se dodatno aktivirate, možete džogirati ili brzo hodati, a takođe isprobajte i taj frizbi što stoji ne korišćen negde u uglu kuće.

 

 

Sastanci na šetnjama

 

Ukoliko se niste videli dugo sa prijateljem ili čak saradnikom, možete isprobati razgovore o privatnim, ali i poslovnim stvarima tokom šetnji. Ne samo da ćete biti aktivni, već ćete biti i fokusiraniji na informacije koje čujete.

 

Stepenice

 

Osoba od 70 kilograma sagoreva u proseku 10 kalorija hodajući stepenicama, u poređenju sa ulasom u lift gde se troši jedva jedna kalorija. Ukoliko idete na neke visoke spratove, izađite iz lifta par spratova ranije, pa se popnite stepenicama tih poslednjih par. I penjite se jednu po jednu stepenicu, jer je to efikasniji način za sagorevanje kalorija od onog kada idete dve po dve.

 

 

Udaljenije parkiranje

 

Bez obzira gde idete, parkirajte se u poslednjem delu parkinga. Manje će biti zbijeno, a usput ćete više koraka za taj dan napraviti.

 

 

 

Sprint

 

Samo tri sprinta od 20 sekundi, sa pauzama od 2 minuta između mogu imati efekta kao 50-minutno lagano trčanje. Ovde ne gubite vreme, možete ih istrčati i u pauzi za ručak i i dalje imati vremena za ručak. Jedan je samo uslov – neophodno je da se zagrejete na početku. Ukoliko imate neke hronične bolesti, potrebno je prvo konsultovati lekara.

 

Javni prevoz

 

Prosečan čovek koji putuje javnim prevozom u jednom gradu dnevno doda 15 minuta fizičke aktivnosti – uglavnom pešačenja do autobusa, tramvaja ili vozova. To je 105 minuta od 150 minuta umerene fizičke aktivnosti koja se preporučuje nedeljno. Osim toga, štedi se na gorivu.

 

Duži put

 

Izaberite onaj put do kuće koji je duži i prošetajte. Čak iako je loše vreme, svakako ste već poneli kišobran.

 

Biciklom na posao

 

Lagana vožnja bicikle neće vam previše oduzeti daha i ubrzati puls – da ne izazovete znojenje, ali će vam ulepšati put od kuće do posla i aktivirati mišiće.

 

 

 

 

Aktivni kućni poslovi

 

Postoji mnoštvo načina da budete aktivni po kući i dvorištu. Oribajte kadu malo jače nego inače ili sami operite automobil. Povećaće vam otkucaje srca i uštedećete novac usput.

 

 

 

 

Dodatni koraci

 

Potrebno je da pošaljete poruku kolegi u drugoj kancelariji? Prošetajte do njega umesto slanja mejla. Pravite dodatne korake, a usput se i više povezujete sa ljudima u poslovnom okruženju. Učinite to nekoliko puta dnevno i iznenadićete se koliko mnogo koraka ste dodatno napravili.

 

Kloniti se kauča

Ne uzimajte sladoled i ne sedite na kauču dok gledate televiziju. Stavite daljinac na drugi kraj sobe kako biste morali da ustanete po njega da promenite kanal. Vozite trenažni bicikl dok traje film ili radite osnovne kućne poslove dok gledate informativni program. Na taj način sagorevate više kalorija i klonite se frižidera.

 

 

Svi ovi saveti su odlični za prezauzet raspored, ali u svakom od tih rasporeda preporučujemo da nađete barem 30 minuta dnevno za malo efikasniju fizičku aktivnost. Kako biste uštedeli vreme, FitPass članarina omogućava ulazak u 650 objekata, tako da ne morate trošiti dodatno vreme na putovanje do teretane jer imate neku sigurno već iza ćoška.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.