6 saveta kako da održavamo zdrav život i preko vikenda


Čvrsto verujemo da treba između ostalog da uživamo u životu i da se opustimo ponekad, ali ipak ne smemo da dozvolimo da se praznici ili vikendi otrgnu kontroli kada je u pitanju zdrav način života. Dobro je da koliko-toliko vikendima istrajemo u rutini koja nam čini i radne dane, pa smo vam danas pripremili nekoliko preporuka kako i vi to da uradite.

1. Ne preskačite obroke

Velika greška je da se obroci preskaču, a to je uobičajeno tokom slobodnih dana. Bilo da je to namerno – kako bismo smanjili unos kalorija, ili slučajno kad jednostavno zaboravimo da jedemo, preskakanje obroka vodi do kasnijeg prepuštanja i nagomilavanja kalorija. Držite se svog uobičajenog rasporeda i ne dozvolite da postanete previše gladni. Spakujte hranu ili bar proteinske barove da imate uvek uz sebe.

2. Nađite vremena za pripremanje hrane

Odvojite malo vremena za pripremu obroka ili planiranje kupovine zdravih i nutritivno bogatih namirnica i jela. Priprema je pola posla, postoje velike količine raznovrsnih namirnica koje ne zahtevaju puno vremena, a mogu se koristiti vikendima.

3. Spavajte

Spavanje je krucijalni element što se zdravog života tiče, a upravo se to i previđa. Kao što ne propuštate obroke, tako ne treba da dozvolite ni da vašem organizmu manjka sna tokom vikenda. Pokušajte da spavate između 7 i 9 sati i vaše telo će vam biti zahvalno.

4. Izdvojte vreme samo za sebe

Važno je odmoriti se i opustiti tokom vikenda, pa tako treba izdvojiti neko vreme samo za nas. Nekad je potrebno samo 10 minuta, ali nešto vremena za sebe je neophodno kako bismo bili, kako fizički, tako i psihički bolje. Aktivnosti koje možete sprovoditi tokom ovog perioda je šetnja, čitanje ili jednostavno uživanje u kafi ili čaju u tišini.

5. Ostanite aktivni

Uključite najmanje jednu aktivnost tokom vikenda. Ukoliko ne želite da idete u teretanu za vikend, to je skroz ok. Shvatite vikend kao odmor, ali svakako se možete aktivirati dok se zabavljate. Planinarenje, biciklizam i plivanje su samo neke od aktivnosti koje su zabavne, a istovremeno aktiviraju mišiće i ubrzavaju metabolizam. Čak i 15 minuta aktivnosti je bolje nego ništa.

6. Bez stava “sve ili ništa”

Nismo savršeni. Ukoliko želite da jedete pljeskavicu, pomfrit i gazirani sok, učinite to, pa nastavite sa redovnim planom ishrane. Jedan “brzi” obrok nam neće mnogo naštetiti. Ovakav stav nam daje mogućnost da prekršimo dijetu, ali da se brzo vratimo na kolosek. Ukoliko se prepustimo vikend uživanjima što se hrane tiče, ceo život ćemo počinjati dijetu od ponedeljka.


Vikendi su idealan period za isprobavanje novih aktivnosti i disciplina, u čemu vam može dosta pomoći FitPass članarina. Istražite na našem sajtu šta sve možete da isprobate, pa povedite društvo, odmorite se i zabavite putem aktivnih sportskih disciplina. I uživajte u vikendu!


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.