Kako testosteron utiče na muškarace, a kako na žene?


Uprkos stereotipu da je testosteron isključivo muški hormon, on utiče na oba pola. Međutim, nizak nivo testosterona kod jačeg pola povećava rizik od zdravstvenih problema i bolesti. Ako nam se snizi nivo ovog hormona, vežbanje je rešenje.

 

Šta je testosteron?

 

Testosteron je androgeni hormon koji se proizvodi u testisima muškaraca i jajnicima žena, a manjim delom u nadbubrežnoj žlezdi. Androgeni hormoni su pretežno muški, ali imaju preko 200 efekata i na žensko telo.

 

Koja je funkcija testosterona?

 

Primarni efekat ovog hormona je povećavanje rasta i snage mišića. Vezuje se za receptore na površini samih mišićnih ćelija i stimuliše sintezu proteina za izgradnju mišića nakon opterećenja zbog treninga. Testosteron povećava nivo hormona rasta koji telo proizvodi kao odgovor na vežbanje. Hormon rasta takođe igra ulogu u sintezi proteina i izgradnji mišića.

Studije su otkrile da je dvostruko veći rizik od osteoporoze kod muškaraca sa nižim nivoom testosterona, od onih koji imaju normalan nivo ovog hormona. Testosteron smanjuje razgradnju kostiju i povećava osteoblastičnu aktivnost koja je odgovorna za rast kostiju.

 

Testosteron povećava broj crvenih krvnih zrnaca proizvedenih u koštanoj srži što omogućava veći protok kiseonika kroz telo i smanjuje opterećenje na srce. Studije dokazuju da se na ovaj način smanjuje rizik od srčanog za 24% i moždanog udara za 36%. Ovu prevenciju možemo prirodno postići pukim redovnim izvođenjem vežbi otpora.

 

Testosteron pomaže pri regulisanju procenta masti u telu.

Poznato je takođe da testosteron povećava verbalnu memoriju, prostornu orijentaciju i matematičko rezonovanje. Muškarci sa višim nivoom ovog hormona manje oboljevaju od Alchajmerove bolesti.

 

Kako vežbanje utiče na nivo testosterona?

 

Još uvek se istražuju celokupni efekti uticaja vežbanja na nivo testosterona. Međutim, zna se da početnici vrlo brzo nakon inicijalnih treninga povećaju nivo testosterona, ali ne zadugo. Puni efekti se mogu dobiti tek kada vežbanje postane navika i kada se sprovodi konstantno.

 

Postoje 4 glavna faktora koji utiču na efekte testosterona na telo:

 

1. Težina

 

Postoji direktna korelacija između višeg nivoa testosterona i nižeg procenta telesne masti. 

 

2. Starost

 

Nivo testosterona se smanjuje s godinama. Kratkoročno vežbanje kod starijih osoba može povećati nivo ovog hormona, a takođe sprečiti rizik od Alchajmera.

 

3. Nivo kondicije

 

Ukoliko imate nizak nivo kondicije, više će se lučiti testosteron kada krenete da vežbate. Kako se vaše telo bude privikavalo na treninge i testosteronski odgovor će se smanjivati.

 

4. Doba dana

 

Nivo testosterona je najviši ujutru, stoga možete postići najveći odgovor tela na vežbanje uveče. 

 

Kako testosteron utiče na žene?

 

Testosteron je poznat kao muški hormon, međutim i lepši pol ga proizvodi i može imati jednake benefite:

 

  • Povećanje mišićne mase i snage
  • Gustina kostiju
  • Osećaj blagostanja
  • Povećanje nivoa energije

 

Kontrolisanje nivoa testosterona kod žena je vrlo važno.

 

Testosteron igra bitnu ulogu u zdravlju oba pola, a kontinuirani trening snage nam omogućava upravo optimalan nivo ovog hormona u telu. FitPass članarina daje pristup 650 objekata od kojih velika količina nudi mogućnosti za upravo ove treninge koji pomažu u proizvodnji testosterona i samim tim i boljeg i dužeg života.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.