10 najčešćih mitova o vežbanju


Mnogo je saveta i preporuka kada govorimo o aktivnom načinu života, ali pokazalo se da često isplivaju baš oni koji su netačni. Poznati njujorški trener Majk Vejdenbah, rešio je tome da stane na kraj i napisao knjigu “101 mit o fitnesu”, a mi vam predstavljamo 10 najčešćih.

 

Vežbanje može izbrisati loše navike u ishrani

Ovo je nažalost sveprisutan mit. Ne možete jesti lošu hranu i neutralisati to vežbanjem. Ishrana mora biti pod kontrolom. Oko 80% vašeg izgleda zavisi isključivo od namirnica koje unosite. 

 

 

Želim samo definiciju

Sve češće čujemo žene koje kažu da žele samo da definišu mišiće, ali to je pogrešan način gledanja. Možete izgubiti samo masnoću jer su mišići već definisani inače ne biste mogli da se krećete. Oni samo nisu vidljivi zbog sloja masti koja ih pokriva. Kod ovog mita važno je definisanje načina ishrane, a onda treninzi snage sa 85% potencijala svake mišićne grupe.

 

 

Ženama su potrebne drugačije vežbe od muškaraca

Uprkos knjigama o vezama koje kažu drugačije, kada je reč o fitnesu i muškarci i žene su sa iste planete. Oba pola imaju istu telesnu strukturu, ali različitu hormonsku šminku što doprinosi razlikama u mišićnoj snazi, ali ne i u tipovima vežbi. Muškarci se više fokusiraju na grudi, ramena i ruke, a žene na gluteus i noge, što govori da oba pola zanemaruju jednu polovinu tela.

 

Žene bi trebalo da rade sa manjim težinama i više ponavljanja od muškaraca

Ovaj mit je vrlo rasprostranjen jer se žene brinu da će prevelikim težinama postići prenapumpanost mišića. Međutim, ženski hormonalni sklop to ne dozvoljava, tako da bez hemijske pomoći žena nikad neće postići prenapumpanost mišića pukim vežbanjem. Preporučlivo je raditi između 6 i 8 ponavljanja sa težinom koja nam predstavlja izazov.

 

Treba da se istežemo pre vežbanja

Istezanje je nešto što mnogi ljudi rade čisto jer su tako čuli da treba. Uobičajena je pretpostavka da vežbe istezanja produžavaju mišić i pomažu u sprečavanju povreda. Međutim, trener Vejdenbah ističe da će se istezanjem oslabiti mišić za 30%, a smanjena napetost može dovesti do povreda. On dalje savetuje da se pre treninga dobro zagrejemo kardio vežbama, a nakon treninga istežemo.

 

Možemo smanjiti masne naslage samo na jednom mestu

Oslobađanje sala samo sa jednog mesta nije moguće. Bez obzira koliko trbušnjaka uradite, ukoliko imate 20% masti u telu, nikad nećete imati vidljive trbušne mišiće. Da biste brzo smršali, moraćete da sagorite više kalorija intenzivnim vežbama poput čučnjeva, mrtvog dizanja, plenkova… dok se držite stroge dijete.

 

Sagorevamo masti samo kad imamo ciljani puls

Iako kardio oprema poseduje grafikone koji navode na ciljani puls za sagorevanje masti, naše telo je previše složeno da bi to bilo apsolutno tačno. Jedino vreme kada sagorevamo isključivo masti je dok spavamo, a tad ih ne sagorevamo dovoljno, jer, eto, spavamo. Intervalni treninzi, s druge strane, daju najbolje rezultate za skidanje masnih naslaga.

 

Sagoreću više masnih naslaga na prazan stomak

Ovo je pogrešan pristup jer vežbanje na prazan stomak sagoreva mišiće, tako da je bitno pre vežbanja da unesemo dovoljno hranljivih sastojaka. O tome smo pisali nedavno u temi Šta jesti pre treninga?

 

Šejkovi su odlični za mršavljenje

Nažalost, ovo je netačno jer većina predstavlja kombinaciju jeftinih proteina, šećera, vitamina i sredstava za bojenje. Daleko od toga da su svi suštinski loši, ali neće vas zasititi. Izvorne namirnice imaju više vlakana i zauzimaju veću količinu želuca zbog čega se osećamo zadovoljno. Takođe, zahtevaju više rada pri varenju, pa se koristi više energije i ubrzava metabolizam. Ukoliko morate da ih pijete, preporučuje se vrhunski protein surutke i dodavanje masti poput orašastih plodova kako bi se povećala sitost.

 

Jedite samo belance, a ne žumance

Žumanca već dugo trpe ogovaranja navodno jer povećavaju holesterol. Međutim, ništa vam neće škoditi žumance sem ako ne pridodajte jajima i slaninicu i pržite na puteru ili toni ulja. S druge strane, jedno istraživanje Univerziteta u Konektikatu kaže da upravo žumance smanjuje loš holesterol. Ono sadrži većinu vitamina i minerala u jajetu plus polovinu proteina. To dalje dovodi do toga da, ukoliko doručkujete samo belanca koja gotovo ne sadrže masti uopšte, uzrokujete skok insulina i želje za hranom, kao i promenu energije tokom dana.

 

Čitajte FitPass blog za svakodnevne nove savete o zdravoj ishrani i novim trendovima u fitnesu, a FitPass članarinu koristite za najbolju kombinaciju vežbanja baš po vašoj meri.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.