Zašto žene treba da vežbaju u svojim 20-im, 30-im, 40-im, 50-im i 60-im godinama?

Fizička aktivnost je vrlo važna tokom svake decenije života. Na nesreću, većina zapadnog sveta ne ispunjava trenutne smernice od 150 do 300 minuta umerenog vežbanja nedeljno, a ova činjenica se posebno odnosi na ženski deo populacije.

 

Fitnes u 20-im: fokus na zdravlje kostiju

 

Naše kosti pružaju zaštitni oklop za telo. Koštano tkivo je živo i u periodu detinjstva i adolescencije ono se uvećava. Baš te naslage omogućavaju da kosti postanu teže i jače. Za većinu ljudi, maksimalna količina koštane mase koju će ikad imati u životu, javlja se u trećoj deceniji. Jednom kad ostvarimo vrhunac u koštanom tkivu, kreće resorpcija koja znači gubitak koštane mase brže nego što se ona formira. U poređenju sa muškarcima, žene su mnogo više pogođene degenerativnim bolestima kostiju, kao što je osteoporoza. 

 

Konzumiranje hrane bogate vitaminom D i kalcijumom, kao i izbegavanje pušenja i alkohola dovodi do smanjenja rizika od bolesti kostiju. Vežbanje je još jedan činilac smanjenja ovog rizika. Idealni vidovi fizičke aktivnosti za očuvanje kostiju u 20-im godinama kod žena su: brzo hodanje, planinarenje, penjanje stepenicama, dizanje tegova i neki sportovi poput tenisa. 

 

Fitnes u 30-im: briga o kardiovaskularnom zdravlju

 

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti na globalnom nivou kako za žene tako i za muškarce. Kao i mnoge druge hronične bolesti, i srčane se vremenom razvijaju i često bez mnogo znakova upozorenja. Trenutno postoji 7 navika i zdravstvenih faktora kardiovaskularnog sistema, a to su:

 

Navike:

  • Nepušači
  • Optimalna fizička aktivnost
  • Zdrava ishrana
  • Odgovarajući energetski balans i zdrava telesna težina

 

Zdravstveni faktori:

  • Optimalni ukupni holesterol bez lekova
  • Optimalni krvni pritisak bez lekova
  • Optimalni šećer u krvi bez lekova

 

Idealno kardiovaskularno zdravlje je ključno za smanjenje rizika bolesti srca. Davanjem prioriteta zdravlju ovog sistema u 30-im godinama, možete preduprediti tegobe i hronične bolesti kasnije u životu.

 

Fitnes u 40-im: održavanje mišića

 

Sarkopenija ili gubitak mišićne mase počinje oko 40. godne života i nastavlja se po svakoj sledećoj deceniji od oko 5 kilograma. Važniji je, u ovom slučaju, funkcionalni kapacitet u odnosu na izgled tela i samih mišića. U slučaju preteranog gubitka mišićne mase, svakodnevne aktivnosti postaju dosta teže.

 

Iako se do skoro smatralo da je gubitak mišića standardna stvar prilikom starenja, naučna literatura o vežbama sugeriše suprotno. Po jednoj studiji koja je obuhvatila rekreativce između 40-80 godina, nije uočen značajniji gubitak mišićne mase. Da biste povećali mišićnu kondiciju i sprečili opadanje mišićnog tkiva, potrebno je dva do tri treninga otpora nedeljno koji ciljaju glavne grupe mišića i dodatni efekat na zglobove.

 

Fitnes u 50-im: održavanje forme i tokom menopauze

 

Menopauza se javlja kada jajnici prestanu da stvaraju estrogen i žena prestane da dobija mensturaciju. Prosečna starost početka ovog procesa je 51. godina. Pored hormonalnih i reproduktivnih promena, mnoge žene kažu da im se remeti san i količina energije. Vežbanje je idealan lek za sve ove simptome jer otklanja nelagodu i doprinosi boljem podnošenju zdravstvenih promena. Joga ili bilo koja druga vežba koja poboljšava subjektivno blagostanje i rad kako na telu tako i na umu, može biti idealna u ovom periodu.

 

Fitnes u 60-im: sprečavanje padova

 

Bumeri rođeni između 1946. i 1964. godine aktivniji su nego njihovi roditelji u istim godinama. Ovo je dobra vest jer je fizička aktivnost jedna od najbitnijih zdravih navika koje moramo usvojiti kako bismo održavali zdravlje i kvalitet života tokom celog životnog veka. U sedmoj deceniji života predupređivanje padova i lomova postaje najbitnije. Svaka četvrta starija osoba padne jednom svake godine, a nakon 65. godine štetni padovi su vodeći uzrok smrti i invalidnosti, a žene su i ovde u većem riziku.

 

FitPass članarina vam omogućava preko 70 disciplina, koje pogoduju svakom životnom dobu. Pokrenite se na vreme!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *