9 jesenjih namirnica za skidanje kilograma


Jesen je period kad nas čeka malo jača hrana, pa često nabacimo koji kilogram viška. U današnjem tekstu pričamo o voću i povrću koje možemo uključiti u svakodnevnu ishranu, a koje će nam pomoći da održimo idealnu kilažu ili, pak, smanjimo istu.

Pre nego što počnete da krivite jesenju sezonu za dobitak na težini i da istu skrivate ispod džempera i tople odeće, učinite dobro svojim crevima tako što ćete dodati sezonske namirnice u obroke, a samim tim i istrajati u ciljevima koji se tiču mršavljenja.

Ukoliko jedemo ove namirnice osećaćemo se sito i zadovoljno, pa idealnu kilažu možemo dostići taman pre pojave zimske hrane i sezone slavlja.

Bitno je da znamo da ukoliko dodajemo ovu hranu, ona mora biti u ukupnom unosu kalorija u srazmeri sa vežbanjem sa druge strane, jer u protivnom ništa nismo uradili.

Slede nutricionistički saveti koje su to jesenje namirnice koje bi trebalo da uključimo u ishranu kako bismo brže dostigli idealnu kilažu.

 

Jabuke

Roditelji i bake i deke su nam davali jabuke da jedemo sa razlogom. Ovo voće sa visokim nivoom vlakana je sad na vrhuncu sezone, a hranljivi sastojici mogu pomoći u gubljenju viška masti. Jabuke su odličan izbor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, a baš ona će nam pomoći da dostignemo osećaj sitosti, kao i da nam probava ostane u pokretu. 

 

Kruške

Kruške, kao i jabuke, sadrže flavonoide, supstancu koja potpomaže ubrzanje skidanja kilograma. Na dvadesetčetvorogodišnjem istraživanju nad 124 hiljada muškaraca i žena, oni koji su unosili više flavenoida su mršavili više i brže. Takođe, žene koje su konzumirale jabuke ili kruške gubile su 2,6 kilograma više od onih koje su jele ovsene pahuljice, pokazalo je istraživanje iz 2003. godine. 

Kruške su odlična sezonska grickalica sa 24% vlakana od preporučenih dnevnih količina.

 

Grejpfrut

Pored vitamina C, vlakana, folne kiseline i kalijuma, grejp sadrži i odlične antioksidante koji mogu smanjiti loš holesterol, pomoći u sprečavanju skleroze i doprineti ukupnom zdravlju srca. Izuzetni su tokom celog dana, ali njihova sposobnost da budu zadovoljavajuća opcija posle večere, čini ih odličnom hranom za mršavljenje tokom hladnijih dana.

 

Tikva

 

Ovo je sezona kad treba konačno da savladamo pečenje tikve jer je ona osnova za tonu zdravih jesenjih recepata. Tikva je bogata vitaminima A, K i C i napraviće idealnu zamenu za druge previše kalorične jesenje obroke. Mogućnosti su beskrajne – možemo je jesti pečenu, pasiranu ili kao dodatak supama i varivima.

 

 

 

 

 

Bundeva

Bundeva je odlična jer po šolji ima okvirno samo 50 kalorija, sadrži vlakna i proteine, a može na najrazličitije načine da se jede – kao potaž, pasirana ili pečena. Isprobajte manju bundevu – ispecite je kao tikvicu na primer. Bundevu iz koje ste unapred izvadili semenke ispecite u komadima ili isečenu na duge trake. Dodajte je u ovsene kaše, peciva ili smutije. Seme bundeve možete da izvadite, operete, osušite i ispečete za idealnu užinu između obroka.

 

Brokoli

Ovo povrće ima odličan sirovi ukus i pre nego što napravite “bljak” facu, isprobajte brokoli kao dodatak varivima ili sosevima kako biste povećali količinu vlakana u obroku. Ono što je vrlo impresivno je da ovo povrće u samo jednoj šolji sadrži 3 grama proteina i 2 grama vlakana na samo 31. kaloriju. 

 

Prokelj

Ovo jesenje povrće je idealno za mršavljenje jer ima nizak glikemijski indeks. Studije pokazuju da je redovno unošenje voća i povrća jako bitno, ali da se vrste razlikuju. Veće količine kukuruza, krompira i graška vezuju se sa debljanjem, dok povrće sa više vlakana i manjim glikemijskim indeksom odgovara ljudima koji žele da smršaju. 

Jedan od dobrih načina pripreme prokelja je onaj najjednostavniji. Presecite ih na pola, poprskajte sa malo ulja i balzamiko sirćeta i pecite oko 30 minuta u rerni.

 

Nar

Ukoliko je vaš ukus na slatko-kiselom delu skale, onda je za vas idealan nar koji možete dodati u salate. Ovo voće sadrži antocijanin koji je usko povezan sa gubitnom težine. Takođe, bogat je izvor kalijuma i vlakana, a prepun je antioksidanasa, uključujući vitamin C. Čaša soka od nara s vremena na vreme omogućiće vam, ne samo prednost u borbi protiv masnih naslaga, već i sprečavanju upalnih procesa.

 

Karfiol

Karfiol je neverovatan jer zaista može da poprimi ukus onoga s čime ga kuvamo. Na šolju karfiola dolazi 2 grama proteina i 3 grama vlakana, na samo 25 kalorija.

 

 

 

 

Za više saveta o nutricionizmu, fitnesu i zdravom načinu života, čitajte FitPass blog.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.