INTERVJU: Marija Mitrović – Šta treba da znate pre nego što krenete na skijanje?


Najhladniji meseci tokom godine rezervisani su za zimske sportove, a jedan od omiljenijih je svakako skijanje. 

Uz FitPass članarinu moguće je ostvariti 10% popusta u ski školi Nix na Kopaoniku, a upravo iz ove škole dolazi naša današnja sagovornica, trener Marija Mitrović koja nas uvodi u ovaj popularni sport.

Ocem modernog skijanja smatra se Norvežanin Sondre Norhajm. On je u 19. veku konstruisao skijaški vez koji je omogućio upravljanje skijom i to tehnikom koja se danas naziva telemark. Kasnija prilagođavanja skijaškog veza i skijaških cipela dovela su do daljeg usavršavanja skijanja i pojavu tzv. alpskih skijaških disciplina. Ranih godina 20. veka Austrijanac Hanes Šnajder predstavio je tehniku upravljanja skijom rotacijom gornjeg dela tela koja se po imenom Arlberg tehnika (nazvana prema kraju iz kojeg je poticao) vrlo brzo raširila kao popularna rekreacija i sport.

Da bi čovek bio spreman za svoje skijaške početke, potrebno je pre samog izlaska na stazu obaviti adekvatnu fizičku pripremu. Najmanje mesec dana pre planiranog izlaska na stazu potrebno je ojačati mišiće nogu, kao i podići fizičku izdržljivost i kondiciju na viši nivo. Skijanje, iako izgleda jednostavno i lako, zahtevna je fizička aktivnost koja na sat vremena troši i do 1000 kalorija.

Kao skijaški početnik možete se opredeliti za individulnu nastavu – gde radite sa instruktorom 1 na 1 ili grupnu nastavu, gde pored instruktora imate još maksimalno 4 člana u grupi istog skijaškog znanja.

Kao i svaki početak, skijaški prvi koraci su uvek pomalo nezgrapni i teški, ali uz adekvatnu obuku vrlo brzo ćete biti osposobljeni da se samostalno spustite niz plavu stazu.

Kada dođete na čas, instruktor će vas prvo upoznati sa skijaškom opremom. To prodrazumeva pravilno oblačenje pancerica i skija, potom kako pancericu ubaciti u skiju i pravilno držanje štapova. 

Šta vam je zaista neophodno od skijaške opreme:

Skijaška oprema je raznolika i važno je znati šta nam sve treba za bezbedan i što ugodniji boravak na stazi i zimskim temperaturama. Pored toplog ski odela tu su skije, pažiljivo odabrane za konkretan nivo znanja, podešene na odgovarajuću kilažu i odgovarajuće visine. Pored toga, bitno je i:

-Pancerice čija tvrdoća odgovara tvom niovu znanja

-Štapovi odgovarajuće dužine

-Kaciga je obavezna za svu decu i preporučljiva za sve skijaše radi što bezbednijeg skijanja 

-Udobne i tople rukavice za zaštitu od hladnoće 

-Brile koje nas štite od vetra, sunca i snega 

-Za decu do 12 godina, obavezan je marker

Nakon opereme na red dolazi navikavanje na skije i zagrevanje. Prolazite kroz vežbe hodanja u skijama, okretanja u mestu i onog najbitnijeg za vas, a to je osnovni skijaški stav i postavljanje skija u plužni položaj.

Plug je naš najbolji prijatelj u početku. To je ujedno i prvi skijaški lik koji početnici uče. Pomoću pluga učimo da kočimo, skrećemo levo i desno i polako kontorlišemo brzinu i pravac kretanja na stazi.

Kada savladamo plug polako prelazimo na osnovni paralelni zaokret. Ovo je prvi element tokom čijeg

izvođenja se skije nalaze neprestano u paralelnom odnosu, a amplitude gibanja su naglašene.

Pokret opružanja se vrši u svrhu smanjenja pritiska na podlogu (rasterećenja) i nastaje neposredno nakon prestanka kretanja na gore. Iako je opružanje naglašeno, ne opružamo se u potpunosti tj. zadržava se mala savijenost u zglobu kolena i kuka. Tokom zaokreta skije vodimo kroz zaokret kontrolisanim otklizavanjem dok u poslednjoj fazi zaokreta vršimo urezivanje.

Nakon Osnovnog paralelnog zaokreta dolazimo do karvinga. Karvig je skijaška tehnika koja podrazumeva vođenje skija na rubovima od početka do kraja zaokreta, bez proklizavanja sa progresivnim skijaškim otklonom tela i nogu. Osećaj uspešno izvedenog zaokreta ne može se porediti ni sa čim.

Za dobro vođenje skija potrebno je postaviti ih na rubove na početku zaokreta. Mesto početka zaokreta je isto mesto na kome se predhodni završio, jer na kraju zaokreta prebacujemo kukove preko skija, prenoseći težinu na odgovarajuću skiju i guramo ih u pravcu novog zaokreta, čime omogućavamo postavljanje skija na rubove i započinjemo novi zaokret.

Kako bi bili bezbedni na stazi, kako zbog nas tako i zbog ostalih učesika u skijanju, potrebno je uspešno savladati sve skijaškre tehnike i obratiti se stručnim licima kako bi postigli najviši nivo skijaške tehnike. Na Kopaoniku je u tu svrhu osnovana ski škola Nix gde ćete dobiti sve neophodne informacije i edukaciju od mojih kolega i mene.



Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.